Glavni razlozi za pojavu papiloma na ljudskom tijelu

razlozi za pojavu papiloma na tijelu

Svaka osoba može razviti takvu patološku formaciju kao što je papiloma. Štoviše, što je stariji, više ih može biti na tijelu. Da bismo odgovorili na pitanje zašto se papilomi pojavljuju na ljudskoj koži, potrebno je detaljnije proučiti njihovu prirodu. Te su formacije mali benigni tumori koji se razvijaju iz epitelnih stanica. Smješteni su iznad epiderme u obliku nepravilnih kapljica. Ponekad se papilomi ne pojavljuju na tijelu, već na sluznici, ligamentima i nekim organima.

Uzročnik koji uzrokuje pojavu papiloma na tijelu je humani papiloma virus (HPV). Jednom kad je ušao u tijelo, zauvijek ostaje u njemu.

Prikazi

Stručnjaci razlikuju preko stotinu vrsta ovih novotvorina. Srećom, njih 5 najčešće se pojavljuje na tijelu ljudi. Svi se međusobno razlikuju:

 • Jednostavni,koji se javljaju na gornjim udovima. Mogu postojati desetljećima, ali ponekad nestanu same od sebe. Najčešće se viđaju kod djece i adolescenata.
 • Ravni,česti na vratu, licu, gornjim udovima. Oni su ponekad glavni čimbenik upale kože.
 • Plantar,uzrokujući veliku nelagodu i jaku bol. Utječu na stopala.
 • Filiformna,česta u odraslih i starijih osoba. Najčešće nastaju na vratu, preponama i pazuhu. Takvi papilomi često su lokalizirani u području oka.
 • Genitalne,koje se često nazivaju bradavicama. Oni nastaju na genitalijama i vrlo su opasni.

Infekcija

Razumijevanje zašto se papiloma pojavljuje na tijelu, potrebno je razumjeti kako virus ulazi u tijelo. Postoji nekoliko načina za ugovaranje HPV-a:

 • kontaktirajte kućanstvo;
 • seksualno;
 • generički.

Patogen prodire čak i kroz mikroskopske lezije kože. Infekcija novorođenčadi događa se u rodnom kanalu majke - nositeljice papiloma virusa. Nakon infekcije dijete često ima anogenitalne bradavice ili papilomatozu grkljana.

Razlozi za izgled

Prirodno, glavni razlog nastanka papiloma je HPV, ali ponekad se ne izdaje godinama i pod povoljnim uvjetima počinje se aktivno razvijati na tijelu. Postoje različiti čimbenici koji potiču napredovanje bolesti. Uzroci papiloma:

 • nizak imunitet;
 • česte zarazne bolesti;
 • depresija i stresni uvjeti;
 • alkoholizam;
 • dugotrajna primjena lijekova, posebno antibiotika;
 • česta promjena spolnih partnera;
 • bolesti gastrointestinalnog trakta;
 • posjećivanje javnih mjesta kao što su saune, kupke, bazeni, plaže.

Unatoč činjenici da su razlozi za pojavu virusa različiti, kombinacija nekoliko provocirajućih čimbenika uzrokuje rast velikog broja novotvorina na tijelu.

Opasnost od papiloma

Osoba s HPV-om postoji rizik od razvoja onkoloških formacija, budući da se nekoliko vrsta papiloma virusa razlikuje po visokoj onkogenosti.

Često su glavni razlog za pojavu malignih tumora u području genitalija. Tumori se najčešće razvijaju u starijih osoba, iako su se u novije vrijeme pojavili i kod prilično mladih žena.

kako se riješiti papiloma na tijelu

Papiloma virus često uzrokuje eroziju cerviksa, što povećava rizik od karcinoma. Za muškarce virus ne predstavlja posebnu opasnost, jer je vjerojatnost razvoja malignih tumora vrlo mala. Papilomi na genitalijama stvaraju određenu nelagodu, što može poremetiti punopravni spolni život.

Ove novotvorine na tijelu često su oštećene. Posebno su opasne ozljede i infekcije papilomima koji se nalaze na mjestima trenja odjeće i na zavojima udova.

Vrlo često, prilikom brijanja, muškarci oštećuju formacije smještene na licu i vratu. Ali svaka mehanička ozljeda može dovesti do njihove infekcije i degeneracije u zloćudni tumor.

Znakovi i dijagnostika

Nakon što HPV prodre u tijelo, razdoblje inkubacije traje 2-3 mjeseca. U nekim slučajevima može trajati i nekoliko godina. Istodobno, virus ni na koji način ne izdaje sebe, ali pod povoljnim uvjetima za njega, papilomi se brzo pojavljuju na tijelu. Znakovi ovih novotvorina:

 1. Jednostavni papilomikruti s hrapavom površinom. Njihova veličina može se kretati od 1 mm do nekoliko milimetara. Često su lokalizirani u skupine. Nastaje na dlanovima, prstima i poplitealnim udubinama. Takvi papilomi rastu kada je imunološki sustav oslabljen.
 2. Ravni papilomipraktički se ne razlikuju u boji od tona kože. Nalikuju kvrgama ravnog vrha. Te formacije često crvene i svrbe.
 3. Plantarne formacijevrlo su slične žuljevima. U početnoj fazi razvoja pojavljuju se male novotvorine u obliku konusa, koje se postupno pretvaraju u papilom s karakterističnim rubom. Uz nju se pojavljuju formacije manje kćeri.
 4. Filiformni papilomisu žućkaste kvržice koje postupno rastu u duljinu. Njihova veličina može doseći 1-6 mm.
 5. Genitalne bradavicepojavljuju se kad kvar imunološkog sustava. Uz dobro zdravlje, ova vrsta virusa može ostati uspavana desetljećima. Pod utjecajem provocirajućih čimbenika na genitalijama se pojavljuju karakteristične formacije. U muškaraca su lokalizirani na skrotumu, glavi penisa i frenumu. U žena se pojavljuju na klitorisu, cerviksu, usnama, u rodnici, u anusu. Te bezbolne tvorbe, veličine od 1 mm do nekoliko centimetara, imaju tanku stabljiku. Mesne su boje, ružičaste ili crvenkaste.

Dermatolog može pomoći u dijagnosticiranju određene vrste HPV-a. Specijalisti poput urologa i ginekologa također pregledavaju genitalije na neoplazme. Da bi se utvrdila onkogenost papiloma, provodi se krvni test pomoću PCR (lančana reakcija polimeraze) i DNK dijagnostike. U pravilu, stručnjak predlaže provođenje istog istraživanja za pacijentovog spolnog partnera.

Žene se, osim gore navedenih testova, podvrgavaju kolposkopiji i biopsiji genitalija. Pacijenti čiji je papiloma virus onkogeni podvrgavaju se ginekološkim pregledima dva puta godišnje. Planiranje trudnoće uključuje preliminarnu dijagnozu i liječenje virusa. Ako se u trudnice otkriju genitalne bradavice, stručnjak preporučuje uklanjanje ovih novotvorina.

Liječenje

Papilomi se mogu liječiti različitim metodama. Najčešće se uklanjaju raznim modernim metodama. Tu spadaju:

 • kriodestrukcija;
 • lasersko uništavanje;
 • termokoagulacija;
 • kemijsko uništavanje;
 • radiokirurško uklanjanje.

Kada se HPV otkrije u tijelu, propisuje se i konzervativno liječenje tijekom kojeg se koriste posebni lijekovi. Oni zaustavljaju razmnožavanje virusa i povećavaju aktivnost imunoloških stanica. Kada je cerviks oštećen, koriste se i posebne masti koje se primjenjuju lokalno. Liječenje papiloma virusa trebalo bi biti sveobuhvatno.

Prevencija

Riješiti se ovih neoplazmi puno je teže nego spriječiti njihov izgled. Znajući zašto se papilomi pojavljuju na tijelu, osoba se može zaštititi što je više moguće od zaraze ovim virusom. Za to nije dovoljno samo ukloniti uzroke bolesti, već je potrebno redovito provoditi opću terapiju jačanja. Također biste trebali slijediti sva pravila osobne higijene.

Budući da nitko nije imun na papiloma virus, trebali biste ojačati imunološki sustav tijela, poštivati ​​higijenu, baviti se zaštićenim spolnim odnosom i pravodobno liječiti bolesti živčanog sustava. Kada se pojave ove novotvorine, nužno je da ih pregleda liječnik koji će utvrditi vrstu HPV-a i preporučiti liječenje.