Simptomi, liječenje humanog papiloma virusa

simptomi i liječenje humanog papiloma virusa

Humani papiloma virus (HPV) specifični je patogen koji uzrokuje kroničnu zaraznu bolest koja se naziva infekcija papiloma virusom, najčešća infekcija među ljudima.

Moderna medicina poznaje nekoliko vrsta ovog mikroorganizma, od kojih svaka ima različite manifestacije: bradavice na koži nogu, ruku i drugih dijelova tijela, genitalne bradavice na sluznici genitalija. HPV naseljava isključivo bazalni sloj kože i prenosi se spolnim putem.

Sorte

Postoji mnogo vrsta virusa. Neki od njih uopće nisu štetni za ljude. Međutim, četrdesetak vrsta HPV-a uzrokuje razvoj genitalnih bradavica, i muškaraca i žena. A ima i onih koji provociraju razvoj zloćudnih stanica.

Među svim poznatim sortama humanog papiloma virusa razlikuju se najčešće vrste:

 • HPV, koji uzrokuje plantarne bradavice nalik kukuruzu;
 • HPV koji uzrokuje ravne bradavice;
 • HPV-i koji uzrokuju rast uobičajenih bradavica;
 • HPV, izazivajući razvoj genitalnih bradavica i papiloma kod muškaraca i žena;
 • HPV osip koji je prekancerozan.

Prema vjerojatnosti razvoja karcinoma, svi se HPV dijele na sigurne viruse, viruse niskog onkogenog rizika i viruse visokog onkogenog rizika. Potonji se opažaju na genitalijama muškaraca i žena u obliku genitalnih bradavica i papiloma. Ako se pronađu izrasline ove vrste, potrebno je njihovo hitno uklanjanje.

Kako se prenosi

Ljudski papiloma virus vrlo je zarazan. Sama infekcija u većini slučajeva javlja se u ranom djetinjstvu, tijekom aktivnog bebinog istraživanja okolnog svijeta, u kojem je djetetova koža oštećena (ogrebotine, ogrebotine). Zbog takvih oštećenja papiloma virusi ulaze u djetetovo tijelo.

Određeni sojevi virusa u odraslih uzrokuju genitalne bradavice. Mehanizam prijenosa u ovom je slučaju isključivo spolni. Virus prodire kroz mikrotraumu genitalija od jednog spolnog partnera do drugog, uključujući analni kontakt, kao i oralni seks.

Osim toga, postoji još nekoliko načina prijenosa humanog papiloma virusa:

 • prijenos virusa s majke na dijete tijekom poroda. U ovom slučaju, razvoj papiloma u novorođenčeta događa se na sluznici usta i grla, kao i u anusu i genitalijama;
 • samoinfekcija, kod koje se virus prenosi tijekom brijanja ili uklanjanja dlaka s jednog dijela tijela na drugi;
 • prijenos virusa kućanstvom (pod tušem ili u bazenu).

Simptomi

Imunitet zdrave osobe sposoban je nadvladati aktivnost virusa u ranoj fazi njegovog razvoja, pa se stoga, u većini slučajeva, humani papiloma virus ne manifestira ni na koji način. Smanjen imunitet omogućuje virusu da postane aktivan, što dovodi do pojave karakterističnih kliničkih simptoma. Okupivši se na određenom mjestu na koži ili sluznici, virusi remete reprodukciju stanica, ubrzavajući njihovu diobu. U tom se slučaju pojavljuju izrasline koje karakteriziraju prisutnost virusa u tijelu. Izrasline mogu biti u obliku papiloma, genitalnih bradavica, bradavica.

Papilom je mekani, izduženi izrast koji je pričvršćen na kožu pedikulom. Najčešće se papilomi stvaraju ispod mliječnih žlijezda kod žena, u pazuhu, u preponama, na vratu i u nekim slučajevima na licu. Broj i veličina papiloma brzo se povećavaju.

Bradavice su okrugle, grube, hrapave izrasline s dobro definiranim granicama promjera od 2 mm do 1 cm. Nastaju najčešće na rukama, laktovima, koljenima.

Genitalne bradavice prilično su mekane izrasline hrapave površine, pričvršćene pedikulom na kožu. Najčešće nastaju na području vanjskih genitalnih organa i anusa. Karakteristična značajka genitalnih bradavica je brzi rast u obliku grozdova ili karfiola.

Za žene

Ulazeći u žensko tijelo, ljudski papiloma virus provocira pojavu genitalnih bradavica ili genitalnih papiloma (između 15 i 30 godina), a također često dovodi do razvoja erozije i displazije cerviksa. Prve novotvorine pojavljuju se u pravilu u roku od tri mjeseca od trenutka infekcije i nalaze se u većini slučajeva na usnim usnama, u području cervikalnog kanala, na koži oko anusa, u usnoj šupljini. Dugo vremena infekcija može živjeti u ženskom tijelu, a da se ne pokaže. Početak menopauze aktivira virus, koji može uzrokovati malignost stanica genitalne sluznice.

Za muškarce

Karakteristična značajka humanog papiloma virusa kod muškaraca je dug i asimptomatski razvoj bolesti. U pozadini stabilnog imuniteta, virus nema vanjske manifestacije. Ali čimbenici poput hipotermije, prekomjernog rada, zaraznih bolesti mogu značajno smanjiti razinu imuniteta, što će samo po sebi dovesti do prvih kliničkih znakova u obliku novotvorina na koži i sluznici. Muškarci mogu razviti genitalne bradavice (genitalni papilomi), koja su omiljeno stanište u analnom području i penisu. U muškaraca se također može primijetiti papilomatoza grkljana u ponavljajućem obliku.

Liječenje humanog papiloma virusa

Moderna medicina nema niti jedan poseban lijek koji se može boriti protiv humanog papiloma virusa. Većina izraslina može samostalno nestati u razdoblju od 6 mjeseci do 3 godine. Prethodno prenesena vrsta virusa razvija doživotni imunitet u tijelu.

Liječenje HPV-a u ogromnoj većini slučajeva nije usmjereno na uklanjanje patogena, već na uklanjanje vanjskih manifestacija njegove aktivnosti. Bradavice i papilomi uklanjaju se kad uzrokuju kozmetičke neugodnosti ili postanu bolni. Uklanjanje genitalnih bradavica obvezno je i kod muškaraca i kod žena. Glavne metode uklanjanja su: elektrokoagulacija električnom strujom, kriodestrukcija tekućim dušikom.

Liječenje papiloma i bradavica uključuje sljedeće medicinske postupke:

 • svakodnevno tretiranje bradavica s 20% -tnom otopinom salicilne kiseline tijekom dužeg vremenskog razdoblja;
 • injekcija na mjesto infekcije;
 • lokalno tretiranje bradavica kremama;
 • kauterizacija papiloma i bradavica posebnim pripravcima;
 • krioterapija (uklanjanje novotvorina u 3-4 sesije);
 • laserska terapija (1-3 sesije).

Liječenje narodnim lijekovima

Liječenje HPV-a uključuje upotrebu metoda tradicionalne medicine. Najčešći uključuju:

 • tretiranje bradavica sokom celandina, maslačka, zelene jabuke, aloe;
 • oblozi od kaše od lišća zečjeg kupusa, smrznutog planinskog pepela, češnjaka, kalanhoe;
 • kupke s jakom infuzijom kantariona i kamilice;
 • Liječenje bradavica odvarom kore vrbe u octu.

Ne očekujte trenutni oporavak od liječenja narodnim lijekovima. To je dug i uporan proces. Ali strpljenje i ustrajnost nagradit će vas pozitivnim ishodom.