Papilomi: fotografija, uzroci, liječenje papiloma

uzroci papiloma

Papiloma je benigna novotvorina kože u obliku malih izraslina i bradavica. Danas je dokazano da su papilomi virusnog podrijetla. Moguće je zaraziti se bolešću kontaktom i kontaktom s kućanstvom ako virus uđe u kožu svojim malim oštećenjima i mikropukotinama. Trenutno je otkriveno nekoliko glavnih vrsta papiloma: ravni, jednostavni, plantarni, filiformni, šiljasti. Postoje papilomi, koji se šire nezaštićenim spolnim odnosom. Takve se novotvorine nazivaju genitalnim bradavicama i predstavljaju veliku opasnost za zdravlje žene. Mjesto njihove lokalizacije su vanjski genitalni organi, cerviks. Takvi papilomi obično prođu nezapaženo, jer ni na koji način ne odaju svoju prisutnost. Međutim, postoji velika vjerojatnost njihove transformacije u zloćudni tumor sluznice vrata maternice.

Uzroci papiloma

Uzrok bolesti je humani papiloma virus (kratica - HPV), koji pripada obitelji Papoviridae. Jednom u ljudskom tijelu, virus papiloma uvodi se u bazalne stanice epitela, gdje se aktivno razmnožava. Pojava papiloma ili bradavica na koži rezultat je visoke aktivnosti virusa. Sama novotvorina sastoji se od epitelnog tkiva koje sadrži krvne žile, stoga njezina ozljeda može dovesti do otvaranja krvarenja.

Stvaranje većine papiloma lokaliziranih na vanjskim pokrovima tijela nije popraćeno pojavom bilo kakvih simptoma. Ponekad se mogu osjetiti laganim trncima i svrbežom kože. Papiloma se prepoznaje po izgledu. Izvana je to mali izrast koji se uzdiže iznad kože i u pravilu se od nje ne razlikuje bojom. Ponekad se mogu naći svijetlosmeđi papilomi. Velike novotvorine koje dosežu dva centimetra i lokalizirane su na otvorenim dijelovima tijela (vrat, dekolte, lice) mogu donijeti estetske neugodnosti.

Uzrok papiloma najčešće je oslabljeni imunološki sustav, nesposoban nositi se s virusom koji je na vrijeme ušao u tijelo. Čimbenici rizika su: pušenje, zlouporaba alkohola, česti stres, bolesti probavnog sustava, promiskuitetni seks. Također se možete zaraziti posjetom bazena, sauna i javnih kupališta. Papiloma se prenosi s majke na bebu pri rođenju. Virus koji se nalazi u dubokim slojevima epitela i koji se ne osjeća, smatra se uspavanim, ne predstavlja prijetnju kako samom nositelju, tako i njegovoj okolini. Stoga njegova prisutnost u ljudskom tijelu nije indikacija za liječenje. Infektivni papiloma postaje, dosežući gornje slojeve kože i lokalizirajući se iznad njene površine u obliku vidljive novotvorine.

Liječenje papiloma

Jako se ne preporučuje samoliječenje papiloma. U najboljem slučaju, to će rezultirati odsutnošću pozitivnog rezultata, u najgorem slučaju - unošenjem sekundarne infekcije pod kožu. Nemoguće je samostalno provesti uklanjanje papiloma, izvući ga, a također češljati ili ogrebati noktima. Pogrešno uklonjeni papilom nakon nekog vremena ponovno se formira na istom mjestu. Stoga bi ovu osjetljivu stvar trebalo povjeriti stručnjaku - dermatologu.

načini uklanjanja papiloma

Danas postoji nekoliko načina uklanjanja papiloma:

  • Elektrokoagulacija;
  • Lasersko uklanjanje;
  • Uklanjanje radio nožem;
  • Kriodestrukcija.

Elektrokoagulacija je učinak visokofrekventne struje na zahvaćeno područje kože, pod utjecajem kojeg se proteinsko tkivo koagulira. Anestezija se koristi u slučaju uklanjanja velikih papiloma. Glavna prednost ove metode je potpuna beskrvnost samog postupka uklanjanja, nakon čega na koži nema zamjetnih tragova medicinske intervencije.

Korištenje lasera u medicinske svrhe uvelike je olakšalo postojanje i liječnika i pacijenata. Danas se uz pomoć lasera izvode mnogo ozbiljnije operacije od uklanjanja obične bradavice. Laserska metoda za uklanjanje dobroćudnih lezija kože prepoznata je u cijelom svijetu. Ima puno prednosti: brzi postupak, usporedna bezbolnost, odsutnost krvi i ožiljci na koži koji nastaju nakon uklanjanja papiloma kirurškim skalpelom. Nakon laserskog uklanjanja papiloma, na pacijentovoj koži nastaje tanki zaštitni film koji sam od sebe nestaje nakon 12-14 dana, ostavljajući na svom mjestu zdravu kožu koja se ne razlikuje od ostatka tijela.

Pacijentima koji se boje ponovne pojave papiloma ili su već imali loše iskustvo rješavanja, preporučuje se uklanjanje novotvorine pomoću posebnog radio noža, koji presijeca cijelo područje epitelnog tkiva zajedno s papilomom koji se nalazi na njemu. Operacija se, naravno, izvodi uz upotrebu anestezije i jamči doživotnu eliminaciju papiloma u ovom području kože.

Još jedan moderan način uklanjanja neželjenih oštećenja kože je kriodestrukcija - kauterizacija novotvorine tekućim dušikom. Sam postupak je bezbolan, ali ima jedan nedostatak - u nekim je slučajevima, na primjer, s genitalnim bradavicama, neučinkovit.

Stručnjak može predložiti koja je metoda najučinkovitija za uklanjanje papiloma u svakom konkretnom slučaju. Odlučivši jednom zauvijek riješiti se neugodne manifestacije virusa na koži, trebali biste obratiti posebnu pozornost na ustanovu u kojoj će se provesti sam postupak. Sada mnogi kozmetički saloni nude uklanjanje madeža, papiloma i bradavica uz relativno nisku naknadu, ali većina njih ne može jamčiti potpunu sigurnost uklanjanja i odsutnost neželjenih posljedica. Kao što pokazuje praksa, preporučuje se uklanjanje svih kožnih novotvorina, uključujući papilome, samo u bolnicama i nakon savjetovanja s dermatologom koji će dijagnosticirati bolest, utvrditi njezino točno podrijetlo i tek tada propisati postupak uklanjanja.