Glavne vrste analiza za papilome, značajke njihovog prikupljanja

Papiloma virus ili HPV je mikroorganizam koji ima desetke podvrsta. Ovisno o tome koji soj virusa osoba ima, nastaju određene promjene na koži, sluznicama i unutarnjim organima.

Posebno su opasni HPV-ovi povezani s onkogenim podvrstama, odnosno povećavaju rizik od razvoja malignih bolesti. Analiza papiloma, napravljena na vrijeme, pomaže u utvrđivanju soja papiloma virusa i, sukladno tome, primanju antivirusnog liječenja, što je ujedno i prevencija raka.

Uzroci HPV-a

Humani papiloma virus jedan je od najraširenijih virusa u svijetu.

Vjeruje se da se jedan ili više sojeva ovog mikroorganizma može naći u gotovo 90% populacije. Ovako raširena distribucija HPV-a posljedica je lakoće njegovog prijenosa.

Virus se prenosi samo s osobe na osobu, ali na više načina. Najosnovniji je seksualni, a može biti ili tradicionalni seksualni kontakt ili oralni ili analni. HPV može prijeći s majke tijekom poroda na bebu, a često se nakon nekog vremena otkriju papilomi u djetetovim ustima i grlu.

Često se papiloma virus prenosi kontaktom, odnosno oštećenom kožom ili korištenjem određenih osobnih predmeta od strane različitih ljudi. Mikroorganizam savršeno zadržava svoju održivost u vlažnom i toplom okruženju, tako da je lako postati njegov vlasnik nakon posjeta kadi ili bazenu.

Neke značajke seksualne aktivnosti povećavaju rizik od infekcije. To je njegov rani početak, česta promjena partnera, spolno prenosive bolesti, pobačaji kod žena. U većini slučajeva žene su spolno zaražene HPV-om, što liječnici povezuju s anatomskim značajkama strukture njihovih genitalnih organa.

Papiloma virus se ne pojavljuje uvijek odmah, u većini slučajeva prođe nekoliko mjeseci i godina prije njegove vanjske manifestacije na koži i sluznicama.

Za aktivaciju patogena krivo je nekoliko provocirajućih čimbenika, njihova skupina uključuje:

 • Izraženo slabljenje imunološkog sustava. To se opaža nakon teških zaraznih bolesti, nakon dugotrajnog liječenja antibioticima, s čestim respiratornim bolestima.
 • Negativan utjecaj dugotrajnog i čestog psihoemocionalnog stresa.
 • Prisutnost kroničnih bolesti genitalnog područja, mokraćnih organa, probavnog trakta.
 • Avitaminoza.
 • Loše navike - dugotrajno pušenje, zlouporaba alkohola.

Aktivacija virusa dovodi do toga da se nakuplja u velikim količinama u određenom dijelu tijela ili na sluznicama i mijenja strukturu i funkciju stanica koje se ovdje nalaze. Rezultat ovog procesa je pojava bradavica i papiloma.

Posebno su opasne genitalne bradavice koje se pojavljuju na vanjskim genitalijama, a kod žena i unutar rodnice. Izrasline na koži mogu biti pojedinačne i višestruke, često su ozlijeđene, što povećava rizik od degeneracije normalnih stanica u atipične.

Kako i zašto se daje analiza na humani papiloma virus?

molekule humanog papiloma virusa

Kada se papilomi pojave na ljudskom tijelu, dermatolog može definitivno reći da je virus prisutan u tijelu ovog pacijenta.

No, kako bi liječenje bilo što učinkovitije, neophodna je laboratorijska dijagnostika kako bi se utvrdila vrsta virusa i njegova količina u tijelu.

Neophodno je odrediti soj HPV-a ako se otkriju papilomatozne izrasline:

 • Na vanjskim genitalijama, u žena u vagini i u muškaraca na penisu i uretri.
 • U području grla i usta.
 • oko anusa.

Analiza u ovom slučaju omogućuje vam da utvrdite pripada li virus onkogenoj ili neonkogenoj skupini.

To omogućuje liječniku da predvidi ishod bolesti i propisuje liječenje koje sprječava vjerojatnost razvoja maligne lezije. Potrebna je analiza na humani papiloma virus, a ako se otkriju prekancerozna stanja, kod žena se radi o displaziji ili leukoplakiji cerviksa.

Analiza na papiloma virus preporučuje se svakoj ženi nakon 30 godina. U idealnom slučaju, trebalo bi ga ponovno uzeti svake tri do pet godina. Takav stav prema svom zdravlju omogućit će identificiranje razvoja atipičnih stanica u ranim fazama njihovog izgleda.

Za određivanje HPV-a u ljudskom tijelu razvijene su različite dijagnostičke metode. Pacijentica uzima krv za analizu, struganje i bris u žena iz cervikalnog kanala i cerviksa. Kod muškaraca za analizu su potrebne stanice iz mukoznog sloja uretre, tajne prostate.

Prije uzimanja analize preporuča se pridržavati se nekoliko pravila. Muški pacijenti ne bi trebali mokriti sat i pol. Žena tijekom prethodne večernje higijene ne smije se tuširati i koristiti baktericidne deterdžente.

Ako je potrebno, ako se sumnja na HPV, radi se biopsija. Odnosno, iz područja transformacije stanica uzima se mali komadić tkiva.

Dijagnostičke metode

Moderni medicinski centri imaju nekoliko metoda za otkrivanje HPV-a u ljudskom tijelu. Najčešće korišteni su sljedeći:

 • PCR - lančana reakcija polimeraze. Ova se metoda temelji na otkrivanju DNK humanog papiloma virusa, što omogućuje pronalazak ovog mikroorganizma s gotovo najvećom vjerojatnošću. Za studiju su potrebne biološke tekućine – krv, slina, urin, amnionska tekućina ili struganje sa sluznog sloja cerviksa ili uretre. DNK dijagnostika također pomaže utvrditi vrstu mikroorganizma i njegov kvantitativni omjer u trenutku uzorkovanja.
 • Digin test je moderna, vrlo osjetljiva analiza koja vam omogućuje da dodijelite virus jednom od stotinu sojeva i odredite njegovu onkogenost. Za analizu na papilome potrebno je struganje iz vagine ili uretre. Tumačenje dobivenih rezultata provodi liječnik. Digin test omogućuje otkrivanje koncentracije virusa, što ukazuje na visok rizik od degeneracije promijenjenih stanica u kancerogene. Stoga je ova studija neophodna za propisivanje najučinkovitijeg preventivnog liječenja.

U slučaju pozitivnih rezultata testa ili u slučaju sumnjivih rezultata, propisuje se druga dijagnoza. Omogućuje vam procjenu rezultata liječenja i točno utvrđivanje je li osoba zaražena HPV-om.

Ali čak i uz negativne rezultate, svaku osobu, ako je moguće, treba povremeno pregledavati, jer se u bilo kojem trenutku može zaraziti virusom.

Značajke ankete u žena

kontaktirati liječnika zbog humanog papiloma virusa

Dijagnoza papiloma virusa kod žena ima svoje karakteristike. Najinformativnije je kvalitativno uzeto struganje iz zone vidljivih promjena i iz cervikalnog kanala.

Materijal se dobiva posebnom četkom, istodobno se uzima bris za citologiju. U nekim slučajevima za uzorkovanje se može koristiti univerzalna medicinska sonda. Materijal se ne smije uzimati tijekom menstruacije, jer će pokazati nepouzdane rezultate.

Pacijenticama ginekologa koji nisu navršili trideset godina dodjeljuje se samo citologija. Otkrivanje HPV-a prije 30. godine nije informativno - vjeruje se da se infekcija kod mladih ljudi odvija tajno.

Nakon 30 godina, citologija se propisuje zajedno s testovima na papiloma virus. U ovom trenutku važno je ne propustiti trenutak koji ukazuje na degeneraciju normalnih stanica u stanice raka.

Uloga genotipizacije?

Genotipizacija je laboratorijsko određivanje vrste virusa. Takva studija ima nekoliko prednosti, a to su:

 • Istovremeno otkrivanje nekoliko sojeva virusa.
 • Određivanje stupnja onkogenosti HPV-a. Vjeruje se da se rak vrata maternice javlja ako žena ima HPV tipove 16 i 18.
 • Mogućnost prepoznavanja reinfekcije od trajne (kronične) infekcije tijekom ponovljenih testova.

Identifikacija onkogenih sojeva omogućuje liječniku da odabere režim liječenja koji će pružiti maksimalni antivirusni učinak na tijelo i osigurati preventivnu prevenciju razvoja karcinoma.

Ponovno genotipizacija pokazuje učinkovitost terapije, budući da ponovna infekcija istim sojem nije moguća.

Cijena za testove

Cijena testiranja na prisutnost humanog papiloma virusa u tijelu ovisi o tome koji je pregled zakazan.

Konvencionalna PCR dijagnostika u većini klinika je jeftina. Ista metoda s određivanjem nekoliko vrsta virusa i njihove kvantitativne prisutnosti u tijelu već je skuplja. Najveća cijena Dijin testa.