Bradavice na rukama i prstima: liječenje, uklanjanje, uklanjanje

Bradavice su neoplazme virusne prirode koje se mogu formirati na bilo kojem dijelu kože, no najčešće se nalaze na rukama, tabanima, licu i vratu. Dokazano je da je uzrok njihove pojave HPV humani papiloma virus, koji ima preko 100 vrsta, od kojih mnoge doprinose malignomu novotvorina. Stoga je nemoguće olako shvatiti pojavu bilo kakvih izraslina na tijelu, svakako se trebate obratiti dermatologu kako biste saznali točnu dijagnozu, vrstu, prirodu formacije, razlikovali je od drugih patoloških promjena kože. Kako se riješiti bradavica na rukama, liječenje i uklanjanje ovih izraslina na koži, reći ćemo u ovom članku.

Kako se bradavice prenose i zašto se pojavljuju?

Zašto se bradavice pojavljuju na rukama, na prstima? Koji su uzroci njihovog pojavljivanja, kako se prenose? Gotovo 20% adolescenata i djece barem jednom je imalo kontakt s bradavicama u svojoj okolini, a njih 10% javlja se u različitoj dobi. Infekcija papiloma virusima različitih vrsta javlja se vrlo lako u prisutnosti mikrotrauma na koži:

 • kao izravni put u izravnom kontaktu zahvaćene kože sa zdravom
 • i na kućanski način - kroz odjeću, sredstva za osobnu higijenu, kućanske predmete
bradavice na prstima

Sljedeći tipovi HPV-a 1-5, 49, 57, 19-24, 26-29, 1, 12, 10, 14, 15, 17, 19 su "krivi" za sljedeće tipove HPV-a za pojavu bradavica, plantarne bradavice Razdoblje inkubacije ovih virusa je 2-6 mjeseci. Međutim, čak i kada je papiloma zaražena virusima, snažno zdravo tijelo lako zaustavlja njihovu reprodukciju i napredovanje, stoga je glavni razlog za nastanak bradavica na koži kod djece i odraslih smanjenje obrambenih snaga organizma - pothranjenost, dugotrajni stres, hormonalni poremećaji, prekomjerni rad, negativna vanjska izloženost, kao što su zračenje, kemijske emisije iz industrijskih gradova, kemijska hrana, itd. čimbenici.

Virus se najbrže prenosi u prostorijama s toplim i vlažnim zrakom, pa su saune, bazeni, kupke, teretane, teretane najčešća mjesta prijenosa infekcije.

Omiljena lokalizacija bradavica na rukama je očita, budući da se najveći kontakt tijekom rada, igre, kod kuće, u vanjskom okruženju događa upravo kroz ruke.

Dok dječja želja da izgrebu ili otkinu bradavice može proširiti virus na druga područja kože, navika grickanja noktiju neke djece također može doprinijeti infekciji ispod noktiju. Nedostatak liječenja bradavica ispod noktiju, na prstima dovodi do njihovog rasta, višestrukog razmnožavanja, spajanja ili oštećenja nokta.

Što se događa kada se zarazite? Virusni HPV agensi prodiru kroz ogrebotine, ozljede, mikropukotine na koži u krv. Tada DNK virusa u ljudskom genomu dovodi do abnormalnog procesa proliferacije stanica. U tom slučaju dolazi do povećanja protoka krvi do mjesta infekcije virusom, što pridonosi brzom rastu tih stanica. Ponekad je ovaj proces vrlo brz, kada se bradavica pojavi u roku od 1-2 tjedna, a ponekad se povuče i nekoliko mjeseci, tako da osoba ne uvijek odmah primijeti njezin izgled.

Kako možete znati je li bradavica ili ne?

Postoji nekoliko vrsta bradavica – jednostavne su, vulgarne i ravne.

Jednostavne ili vulgarne bradavice

Najčešće su na prstima, dlanovima, stražnjim stranama šaka, bez ikakvih bolova, vrlo rijetko nastaju na sluznicama i licu. Ovo je najčešći tip verruca vulgaris, oni posjeduju do 70% svih novotvorina kože. Izgledaju kao gusti, zaobljeni kvržici, promjera od 0, 3 cm do 1 cm, različitih nijansi, u nekim slučajevima se ne razlikuju po boji od glavne kože, ponekad mogu biti više ružičaste, žućkaste ili tamnije, svijetlo smeđe. Na dodir nisu glatke, niti ujednačene, hrapave. Obično se napredovanje virusa očituje višestrukim neoplazmama, kada se utvrdi jedna od najvećih bradavica majke, a u blizini mnogo manjih. Kada uklonite roditelja, ostali se mogu sami uništiti.

Ravne bradavice ili, kako ih još zovu, mladenačke

Javljaju se samo u 4% slučajeva i zahvaćaju kako lice, sluznice, tako i kožu ruku, prstiju. Najčešće se javljaju kod mladih ljudi u dobi od 10-30 godina. Obično su male veličine, ne prelaze 3 mm, imaju glatku površinu, zaobljen oblik, žućkastu ili boju mesa.

Da biste utvrdili radi li se o bradavici ili drugim kožnim patologijama, trebate se obratiti dermatologu.

Bradavice se moraju liječiti, ukloniti

U slučaju genitalnih bradavica, papiloma i bradavica, ono što se događa ne može se zanemariti, jer to ukazuje na postojeće kvarove u ljudskom imunološkom sustavu. Same po sebi, takve neoplazme u većini slučajeva nisu opasne, nisu bolne, ali čak i ako ne ometaju i ne uzrokuju nelagodu, bradavice treba zbrinuti, jer:

 • Prisutnost čak i jedne bradavice povećava rizik od njihovog iznenadnog širenja na druga, neinficirana područja kože.
 • Slučajna trauma, kidanje formacije može doprinijeti uvođenju sekundarne infekcije ili povećati širenje papiloma virusa
 • Prisutnost neoplazmi izlaže okolne ljude riziku od infekcije, posebice članove obitelji, voljene osobe, na poslu, u školi, u vrtiću.
 • Iako se vjeruje da jednostavne bradavice nisu onkogene, uvijek postoji rizik od maligniteta bilo koje neoplazme.

U kliničkoj praksi postoje slučajevi samoregresije bradavica, kada su bradavice na prstima bez liječenja nestale spontano i bez traga. Vjeruje se da unutar 3 godine 75% bradavica može nestati iz bilo kojeg unutarnjeg razloga, unutar 2 godine u 66% slučajeva, a unutar šest mjeseci u 30% slučajeva.

Međutim, ako ne dođe do regresije neoplazme, bilo koja metoda njihovog uklanjanja ne jamči potpuno ozdravljenje, zbog virusne prirode bradavica. Ako unutarnje rezerve tijela ne daju pristojan imunološki odgovor, čak i nakon uklanjanja, bradavice imaju tendenciju ponovnog stvaranja, ponavljanja na drugim područjima kože.

Svakako uklonite bradavice ako:

 • Ako bradavica promijeni boju, postane neujednačena, pokvasi se ili krvari
 • Ako postoje brojne pojave kćerinih formacija
 • Ako se bradavica nalazi na području gdje je stalno izložena trenju, pritisku, riziku od kidanja, a također i ako uvelike smeta ili, na vidljivom mjestu, uzrokuje psihološku i estetsku nelagodu osobi.

Kako se riješiti bradavice?

bradavica na dlanu

Također, danas ne postoji specifičan tretman za bradavice na rukama. Sve metode liječenja mogu se podijeliti na:

 • Kirurško struganje tkiva rasta skalpelom u lokalnoj anesteziji, danas se ova metoda rijetko koristi.
 • Fizioterapija - lasersko uklanjanje bradavica, tekući dušik, elektrokoagulacija
 • Kemijska - kiseline, lužine
 • Imunoterapija
 • Narodni lijekovi - sok od celandina, luk, octena kiselina.

Liječenje bilo kojim lijekovima koji se izdaju bez recepta možda nije sigurno, osobito bez točne dijagnoze. Što dermatolozi danas nude za uklanjanje, uklanjanje bradavica na rakovima, na prstima?

Uklanjanje bradavica laserom je prilično učinkovita metoda uklanjanja bradavica, vrlo brza, bezbolna, ali ipak prilično skupa. Što se tiče kozmetičkog učinka, danas se to smatra najboljom opcijom za uklanjanje, budući da nakon zahvata gotovo da nema ožiljaka i ožiljaka, liječnik može lako kontrolirati intenzitet izlaganja, oporavak nakon zahvata je prilično brz, a uklonjena neoplazma mogu se histološki ispitati.

Krioterapija ili uklanjanje bradavica tekućim dušikom je postupak koji je u nekim slučajevima prilično bolan, ali uz kompetentnu procjenu dubine izlaganja od strane liječnika, ne ostavlja tragove. Međutim, u nekim slučajevima zahtijeva drugi postupak, nedostatak je bol nakon zahvata 1-2 dana i stvaranje mjehurića, koji se tjedan dana treba tretirati jakom otopinom kalijevog permanganata.

Metoda elektrokoagulacije koristi se za liječenje bradavica na prstima, na dlanovima pod utjecajem struje visoke frekvencije, ovo je metoda bez krvi, ali se koristi za male bradavice bez dubokog korijena, dakle, na primjer, bradavice na stopalu se ne uklanjaju ovom metodom.

Kemikalije koje se koriste za uklanjanje bradavica

Postoje gotovi farmaceutski proizvodi koji se koriste za uklanjanje bradavica na prstima, dlanovima, tijelu i nogama.

Kemikalije treba koristiti vrlo oprezno, jer mogu izazvati opekline obližnjeg zdravog tkiva, najbolje je da liječenje obavlja liječnik. Kako biste izbjegli oštećenje kože, prvo možete nanijeti ili masnu kremu na okolnu površinu, ili zatvoriti područje kože ljepljivom trakom, nakon što u njoj izrežete rupu za bradavicu, s promjer veličine izrasline.

Prije upotrebe bilo kojeg narodnog lijeka ili gotovog lijeka, potrebno je pariti bradavicu 5-10 minuta, a zatim obrisati kožu i nanijeti otopinu. Za salicilnu kiselinu potrebno je dugotrajno liječenje - 1-3 tjedna, za druge lijekove ponekad je dovoljan jednokratni tretman ili ponavljanje postupka nakon 2 tjedna.

Među narodnim metodama liječenja bradavica na prstima, noktima, rukama, najučinkovitija je kauterizacija prirodnim sokom celandina od bradavica, što se može učiniti samostalno tijekom razdoblja cvatnje trave od svibnja do lipnja.