Papiloma: što je to? Razlozi za pojavu i kako to ukloniti

Bradavice i papilomi su prilično čest problem. U većini slučajeva takve formacije na koži su benigne i praktički sigurne. Ipak, u nekim slučajevima moguća je maligna degeneracija stanica. Stoga su mnogi ljudi zainteresirani za pitanja zašto se papiloma pojavljuje, što je to i predstavlja li ova formacija prijetnju zdravlju. Osim toga, zanimljivo je i pitanje kako se riješiti takvih kožnih izraslina.

papiloma na ljudskoj koži

Papiloma: što je to?

Papiloma je dobroćudna izraslina kože koja nastaje kao rezultat brzog razmnožavanja epitelnih stanica. Ove izrasline mogu se pojaviti na gotovo bilo kojem dijelu tijela, uključujući kožu lica, vrata, prsa i prepona. Općenito su mekani na dodir. Vrijedi napomenuti da takve formacije mogu prilično brzo rasti.

Papiloma: uzroci nastanka

"Krivac" za pojavu kožnih izraslina je ljudski papiloma virus. Prema statistikama, gotovo 90% svjetske populacije su nositelji ove infekcije. U ljudskom tijelu virusne čestice mogu postojati mjesecima ili čak godinama bez ikakvih vanjskih simptoma.

Pojava kožnih lezija, u pravilu, povezana je s slabljenjem imunološke obrane. Prethodno prenesene zarazne ili upalne bolesti, pogoršanje kronične bolesti, nezdrava prehrana, jak stres - sve to može oslabiti imunološki sustav i izazvati stvaranje kožnih izraslina.

humani papiloma virus

Papiloma: što je to i kako je opasno?

U većini slučajeva takve su neoplazme benigne i ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju ljudima. Ali postoje i iznimke. Za početak, valja napomenuti da neke vrste virusa (danas je poznato više od stotinu oblika) povećavaju vjerojatnost maligne transformacije i, sukladno tome, rizik od razvoja raka.

Osim toga, papilomi se često nalaze na onim dijelovima tijela koji su najčešće podložni mehaničkom naprezanju i ozljedama, na primjer na licu, rukama, pazuhu, vratu itd. Na mjestu ogoljelog izraslina nastaje rana. , koji može postati ulaz za infekciju i uzrokovati razvoj raznih kožnih bolesti.

Ljudski papilom: liječenje

Ako imate sličnu neoplazmu na tijelu, ni u kojem slučaju ne biste je trebali sami pokušati ukloniti. Prije svega, trebate posjetiti liječnika, jer će samo stručnjak reći je li to stvarno papiloma, što je to i kako ga se možete riješiti.

profesionalno uklanjanje papiloma

Ako su rezultati analiza i studija pokazali da je izraslina kože stvarno benigna, onda se mogu odabrati odgovarajući proizvodi za uklanjanje. U tu svrhu često se koriste kemijski agresivne tvari koje cauteriziraju tkiva neoplazmi. Djelotvoran je i svježi sok (ili koncentrat) celandina.

Osim toga, papiloma se može ukloniti krioterapijom. Tijekom postupka, bradavica se tretira tekućim dušikom, jer se tkiva uništavaju pod utjecajem ultraniskih temperatura. Ipak, najpopularniji i istodobno siguran je lasersko uklanjanje papiloma.

Nažalost, tijelo je gotovo nemoguće očistiti od virusa. Zdrav način života, kao i uzimanje imunomodulatornih sredstava, pomoći će jačanju obrane tijela, sprječavajući pojavu kasnijih pogoršanja.