Vrste bradavica i alternativne metode liječenja

bradavice na licu

Čak i na najnjegovanijoj i zdravoj koži mogu se razviti bradavice - mali zaobljeni čvorići koji pripadaju benignim neoplazmama. Za njihovu pojavu u većini slučajeva "odgovoran" je ljudski papiloma virus (HPV), kojeg nosi gotovo svaka odrasla osoba, ponekad i ne znajući za njegovu prisutnost.

Vrste bradavica razlikuju se po veličini, mjestu i razlozima njihovog pojavljivanja. Kao i u slučaju madeža, ne postoji strogi oblik - na primjer, u trenutnoj verziji Međunarodne klasifikacije bolesti, mogu se naći u četiri odjeljka odjednom: "virusne bradavice", "spolno prenosive bolesti", "koža bolesti" i "dobroćudne formacije".

Čini se da takva nevina neoplazma kao bradavica može uzrokovati mnogo neugodnih trenutaka. Osim što ove epidermalne izrasline imaju neestetski izgled, neke vrste bradavica mogu postati maligne bez liječenja. Tradicionalne i alternativne metode liječenja bradavica korištenjem najjednostavnijih dostupnih lijekova opisane su u nastavku.

Vrste bradavica i njihove fotografije

Bradavice su izrasline epidermalnog sloja kože koje se razlikuju po obliku i boji i u pravilu imaju benigni tijek.

Bradavice su uzrokovane raznim virusima humane papilomatoze, koji se mogu zaraziti izravnim ili neizravnim - preko zaražene površine - kontaktom. Bradavice se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, biti pojedinačne ili se spojiti.

Ponašanje bradavica je nepredvidivo: možda neće reagirati na najučinkovitiji tretman ili mogu nestati bez ikakvog liječenja. Štoviše, udio samoizlječenja ili nestanka bradavica nakon alternativnog liječenja čini oko 20% svih slučajeva.

Relapsi bolesti mogući su čak i nakon potpunog izlječenja. Činjenica je da je ljudski papiloma virus, koji uzrokuje bradavice, u neaktivnom stanju u koži. Kada se virus ponovno aktivira, bradavice se ponovno pojavljuju. Vjerojatnost recidiva je praktički neovisna o načinu liječenja i iznosi oko 30%.

Bradavice zahtijevaju obvezno liječenje, jer se kod nekih ljudi ove benigne formacije mogu oštro razviti u maligne. Izbor metode liječenja trebao bi odrediti dermatolog.

Obične (vulgarne) bradavice su guste, suhe, ograničene, bezbolne, keratinizirane eminencije s neravnom površinom resica, veličine od glavice igle do zrna graška. Može se spojiti u velike plakove. Obično među bradavicama postoji najveća - "majčinska", nakon uspješnog liječenja, koja sve ostale mogu nestati. Najčešće se te bradavice nalaze na rukama. Za liječenje ovih bradavica najčešće se koriste narodni lijekovi.

Plantarne bradavice - vrsta običnih bradavica - pojavljuju se na mjestima gdje su cipele pritisnute, posebno kod osoba koje se jako znoje. Plantarne bradavice, vrlo guste, keratinozne, sivo-sive boje, jako su bolne, što onemogućuje hodanje; ponekad uzrokovati privremeni invaliditet.

ravne bradavice na koži

Ravne ili juvenilne bradavice obično se javljaju kod djece i mladih ljudi. Kao što možete vidjeti na fotografiji, ova vrsta bradavica ima oblik zaobljenih ili "nepravilnih" ravnih čvorića koji se nalaze na stražnjoj strani šaka, kao i na koži lica. Pojavu ravnih bradavica olakšava iritacija kože (često se javljaju tijekom ogrebotina, posjekotina itd. ).

Genitalne bradavice su sitni ružičasti čvorići koji se spajaju u papilarnu proliferaciju meke konzistencije na bazi u obliku noge. Češće se razvijaju na genitalijama, u ingvinalnim i međuglutealnim naborima s nečistom kožom.

genitalne bradavice na koži

Senilne bradavice, keratomi povezani s dobi, razvijaju se u starijih osoba; nije povezana s virusnom infekcijom. Plakovi sive, smeđe ili crne boje, prekriveni labavim rožnatim masama impregniranim sebumom. Uglavnom se nalaze na licu, vratu, trupu.

Kako se brzo riješiti bradavica kod kuće

Postoje tri glavna načina da se riješite benignih bradavica:

  • lijekovi: imunoterapija, lokalna primjena lijekova koji sadrže kiselinu, retinoična kiselina;
  • kirurški: krioterapija (moksibuscija tekućim dušikom), elektrokoagulacija, radiovalni skalpel;
  • narodna (kao dodatna): uporaba ljekovitog bilja i voća.

Koju god metodu liječenja bradavica odabrali, morate se sjetiti jačanja obrambenih snaga organizma, jer upravo slabljenje imunološkog sustava daje poticaj razvoju ove bolesti.

Evo nekoliko načina da se riješite bradavica kod kuće pomoću recepata tradicionalne medicine:

  • Nakon što smo sirovi luk namočili 2 sata u octu, zavežite ga preko noći za bradavicu. Ponovite nekoliko noći zaredom. Kako biste izbjegli opekotine kože oko bradavice, možete je pokriti flasterom.
  • Natrljajte bradavicu svježe izrezanim polovicama krumpira.
  • Jedna od provjerenih metoda kako se brzo riješiti bradavica je kauterizacija bradavica svježe počupanim sokom celandina 2 puta dnevno. Budući da je sok od celandina prilično zajedljiv, trebate samo podmazati bradavice, pazeći da ne dodirnete kožu okolo.