Ljudski papiloma virus

humani papiloma virus što je to

Humani papiloma virus (HPV) visoko je specifična ljudska infekcija iz obitelji Papovaviridea koja ima sposobnost zaraze i transformacije epitelnih stanica. Identificirano je više od stotinu vrsta HPV-a, od kojih 35 zaražava urogenitalni trakt čovjeka, uzrokujući oštećenje pokrovnog epitela kože i sluznice genitalnih organa.

Svaka šesta osoba je nositelj papiloma virusa - to je naznačeno u podacima SZO-a. Infekcija uzrokovana papiloma virusom je bradavica (kondilomi) i pripada skupini virusno zaraznih bolesti, koje karakterizira pojava papilomatoznih formacija na koži i sluznici. HPV karakterizira kronični oblik s konstantnim recidivima.

Razlozi

Zašto se razvija humani papiloma virus i što je to? Uzročnik je virus koji inficira gornji sloj kože i sluznicu genitalnih organa. Prijenos ovih virusa moguć je samo od osobe do osobe; infekcija se događa kontaktom s kožom ili sluznicom bolesne osobe.

Može doći do infekcije humanim papiloma virusom:

 1. Seksualni kontakt. Prema Međunarodnom medicinskom udruženju, papiloma virus je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti, jer čini više od 60% slučajeva.
 2. Po rođenju. Infekcija se može prenijeti s rođenja s majke na novorođenu bebu, što je potom preplavljeno infekcijom papiloma virusom ili papilomatozom grkljana.
 3. Tijekom autoinokulacije. Samoinfekcija se može dogoditi ako se ne poštuju osnovna higijenska pravila: epilacija ili brijanje.
 4. Po kućanstvu. Ljudski papiloma virus karakterizira povećana vitalnost, a dugo može postojati u toplom i vlažnom okruženju javnih mjesta, poput toaleta, kupki, teretani, bazena. Infekcija se događa raznim lezijama kože izravno kontaktom, korištenjem predmeta osobne higijene ili na javnim mjestima.

Različite vrste HPV-a uzrokuju ili sudjeluju u razvoju:

putevi infekcije humanim papiloma virusom
 • cervikalna displazija (62%);
 • preinvazivni i invazivni rak vrata maternice (38%);
 • genitalne bradavice, mokraćni sustav (51%);
 • 10% klinički zdravih žena nosi HPV;
 • 85% bolesnika s tipičnim genitalnim bradavicama tijekom pregleda otkriva dodatna žarišta HPV infekcije rodnice i vrata maternice u teškim i blagim oblicima.

Ti nam podaci omogućuju da bolesnike s papilomavirusnim infekcijama genitalnog trakta smatramo skupinom s visokim rizikom od razvoja intraepitelnog karcinoma cerviksa.

Klasifikacija

Primjenjuje se sljedeća klasifikacija:

 1. HPV, čija su manifestacija razne vrste bradavica (HPV 1-5):
 2. Plantarne bradavice (izgled sličan žuljevima), to su 1-4 vrste HPV-a;
 3. Ravne bradavice, to su 3, 10, 28, 49 vrsta HPV-a;
 4. Uobičajene bradavice su 27. HPV tip.
 5. HPV koji utječu na vulvu, rodnicu, genitalije, cerviks i respiratorni trakt su 6, 11, 13, 16, 18, 31, 33, 35 vrsta HPV-a.
 6. HPV, čija je lezija u obliku osipa povezana sa stanjem prekancerozne bolesti (HPV visokog onkogenog rizika), je HPV 39 i druge vrste.

Kao što vidite, ove benigne novotvorine mogu se stvoriti bilo gdje na tijelu:

 • vrat;
 • lice;
 • ispod poprsja;
 • u pazuhu;
 • na genitalijama;
 • na sluznici unutarnjih organa, usne šupljine i nosne šupljine.

Potreba za liječenjem humanog papiloma virusa posljedica je sljedeće činjenice. Soj je unutarćelijski parazit koji nije sposoban za neovisnu reprodukciju. U tu svrhu koristi stanice ljudskog tijela. Virus može dugo parazitirati, uvodeći vlastitu DNK u ljudske kromosome. Njegova se primjetna aktivacija opaža u pozadini smanjenog imuniteta.

Razdoblje inkubacije

Razdoblje inkubacije dugo je: od pola mjeseca do nekoliko godina. Infekciju humanog papiloma virusa karakterizira latentni tijek. Osoba se istodobno može zaraziti s nekoliko vrsta papiloma virusa. Pod utjecajem različitih čimbenika virus se aktivira, njegovo pojačano razmnožavanje i bolest prelazi u fazu kliničkih manifestacija.

U većini slučajeva (do 90%), samoizlječenje se događa unutar 6-12 mjeseci, u drugim slučajevima postoji produljeni kronični recidivni tijek s mogućim malignim postupkom (ovisno o vrsti virusa).

Simptomi humanog papiloma virusa

Ljudski je imunitet dovoljno jak da se bori protiv virusa u ranoj fazi njegovog razvoja. I u većini slučajeva bolest se ne razvija. Međutim, s vremenom, tijekom nekoliko mjeseci, godina ili čak desetljeća, ljudi mogu razviti neke od simptoma infekcije humanim papiloma virusom.

Postoji nekoliko skupina bolesti koje HPV najčešće uzrokuje:

 1. Bradavicesu okrugle, krutije od izraslina tijela promjera od 2 mm do 1 cm. Granice bradavica vrlo su jasno ocrtane, ima bradavica nepravilnog oblika. Grubi su na dodir i dolaze u raznim bojama. Najčešće nastaju na mjestima gdje je koža najviše oštećena: na rukama, koljenima ili laktovima.
 2. Plantarne bradavice. Razvijaju se kada su zaraženi virusima tipa 1, 2 na onim mjestima gdje se cipele trljaju ili pritiskaju na noge. Koža na mjestu bradavice postaje gušća, bradavica nema jasne granice.
 3. Genitalne bradavice- vrsta bradavica koje se obično pojavljuju na sluznici i koži genitalija: glava penisa i koža prepucija u muškaraca, koža usana u žena. Mogu se pojaviti i u mjehuru, mokraćnoj cijevi, na vratu maternice, u rodnici, na koži oko anusa, u ustima. Izvana, te genitalne bradavice izgledaju poput malih izbočenih formacija, rubovi su im neravni (izgledaju poput cvjetače). Ovu bolest uzrokuju humani papiloma virus 6 i 11 tipa.
 4. Bowenoidna papuloza. Male ravne bradavice (donekle slične ravnim bradavicama) pojavljuju se oko genitalija. Češće se razvija kod muškaraca koji neprestano mijenjaju spolne partnere. Pozvani po vrstama - 16, 18, 31, 33, 42, 48, 51, 54.

Bilo koja virusna infekcija koja je stalno u ljudskom tijelu (a HPV se odnosi upravo na takvu), aktivira se samo smanjenjem imuniteta.

Ljudski papiloma virus: fotografija

fotografija humanog papiloma virusa

Da bismo saznali kako izgleda humani papiloma virus u raznim manifestacijama, pripremili smo fotografiju.

Simptomi humanog papiloma virusa u žena

Infekcija može proći u latentnom obliku i može uzrokovati razvoj genitalnih papiloma. Genitalne bradavice opažaju se uglavnom u žena u dobi od 15 do 30 godina.

Glavni rizik od razvoja bolesti uzrokovane tipovima 16 i 18 je razvoj raka vrata maternice. Rak vrata maternice smanjuje očekivano trajanje života u prosjeku za 26 godina. Sa stajališta razvoja karcinoma, opasan postaje samo virus koji je u tijelu dulje od godinu dana.

Nažalost, ove su bolesti u žena često asimptomatske do posljednjih faza, kada je učinkovitost liječenja značajno smanjena.

Simptomi humanog papiloma virusa u muškaraca

Za muškarce je humani papiloma virus manje opasan nego za žene. Najčešće su pasivni nosači. Vjerojatnost razvoja karcinoma mnogo je manja.

HPV u muškaraca može uzrokovati genitalne bradavice na kožici, glaviću ili frenumu. Takve se formacije moraju hitno ukloniti, jer ometaju ne samo osobnu higijenu, već i seksualnu aktivnost.

Prevencija

Nabrojimo glavne smjerove prevencije humane papilomavirusne infekcije:

 • mjere osobne higijene na javnim mjestima;
 • zdrav način života koji održava visoku razinu imuniteta;
 • ispravan režim rada i odmora;
 • umjerena tjelesna kultura;
 • unos vitamina, voća, sokova;
 • samo jedan spolni partner (idealno);
 • uporaba kondoma tijekom spolnog odnosa.

Trenutno su dostupna cijepljenja protiv humanog papiloma virusa.

Liječenje humanog papiloma virusa

Trenutno ne postoji niti jedan antivirusni lijek koji bi prouzročio nestanak humanog papiloma virusa iz tijela.

Razni interferoni i interferonogeni mogu smanjiti već postojeće bradavice, ali ne smanjuju učestalost novih. Stoga glavna metoda liječenja humanog papiloma virusa ostaje uklanjanje genitalnih bradavica kemijskim ili kirurškim metodama.

Evo osnovnih metoda za uklanjanje tkiva papiloma:

 1. Radiohirurška. Elektroda radio valova odsiječe tumor, zgrušava žile. Tada je potreban antiseptički oblog.
 2. Laser. Beskontaktni i beskrvni način. Na mjestu uklonjenog papiloma ostaje kora ispod koje se odvija zacjeljivanje. Protiv - rizik od recidiva, visoki troškovi, potreba za mljevenjem preostalih ožiljaka.
 3. Elektrokoagulacija. Što se tiče učinkovitosti, rezultata i cijena, metoda je slična dvije prethodne metode.
 4. Kirurški. Ovo je operacija u lokalnoj anesteziji.
liječenje humanog papiloma virusa

Prije početka liječenja obavezno pitajte svog liječnika:

 1. Koji su tretmani dostupni u klinici u kojoj se liječite?
 2. Koliko košta svaki tretman i koje su moguće komplikacije?
 3. Hoće li operacija biti bolna?

Treba naglasiti da uklanjanje papiloma ne treba smatrati cjelovitim lijekom za zarazu humanim papiloma virusom, jer u ovom slučaju osoba ne prestaje biti nositelj virusa, odnosno papilarni polipi mogu se ponovno pojaviti u roku od nekoliko godina. Zato liječnici, kako bi to spriječili, preporučuju zacjeljivanje cijelog tijela u cjelini.

Kriokoagulacija

Kriokoagulacija (moksibuzija tekućim dušikom) brza je i učinkovita metoda liječenja genitalnih bradavica. Postupak može biti blago bolan i neugodan, ali to rijetko zabrinjava pacijente.

Kriokoagulacija genitalnih bradavica provodi se u nekoliko sesija tijekom nekoliko tjedana. Potpuno uklanjanje genitalnih bradavica opaža se u 75-80% pacijenata koji su prošli sve postupke.

Preporuke za pacijente

Ne biste trebali sami pokušavati dijagnosticirati i liječiti humani papiloma virus.

 1. Prvo morate odabrati pravu metodu.
 2. Drugo, uvijek postoji rizik od zbrke genitalnih bradavica sa zloćudnim tumorom.

Bolje ne riskirajte i povjerite svoje zdravlje profesionalcima - ovo će vam osigurati dug i sretan seksualni život. Spolni život tijekom razdoblja liječenja papiloma virusom zaustavlja se do potpunog oporavka. Neophodan je pregled i, ako je potrebno, liječenje partnera.