Humani papiloma virus - simptomi i liječenje

Humani papiloma virus (HPV) jedno je uobičajeno ime za grupu virusa koja ima više od 70 različitih članova. Virusi mogu uzrokovati bolesti u različitim ljudskim organima (na primjer, koža ili genitalije). Svaki virus HPV grupe je tijekom istraživanja dobio serijski broj, a virusi se međusobno razlikuju po jedinstvenom sastavu DNK. U ovom ćemo članku raspravljati o mogućim simptomima i liječenju humanog papiloma virusa.

Najčešće se ovaj virus prenosi spolnim odnosom, pa je HPV skupina klasificirana kao spolno prenosiva bolest. Infekcija je moguća i kada oštećene sluznice ili koža dođu u dodir s izlučevinama bolesne osobe (npr. kroz ručnik). Bilo je slučajeva kada se virus na dijete prenio od bolesne majke tijekom poroda.

Simptomi bolesti

manifestacije humanog papiloma virusa na dlanu

Manifestacije i znakovi infekcije humanim papiloma virusom ovise o vrsti virusa i o bolesti koju je izazvao. Postoji nekoliko skupina bolesti koje najčešće uzrokuje HPV.

  1. Bradavice su okrugle, konveksne, guste, apsolutno bezbolne formacije koje se po boji ne razlikuju od okolne kože. Pojavljuju se na koži dlanova, na tabanima, a rjeđe i na drugim dijelovima tijela. Bradavice ne izazivaju tjeskobu kod pacijenata, osim estetske. Uzrok njihove pojave mogu biti HPV tipovi 1-4.
  2. Genitalne bradavice su vrsta bradavica koje se obično pojavljuju na sluznicama i koži genitalija: glavici penisa i koži prepucija kod muškaraca, koži stidnih usana u žena. Genitalne bradavice se također mogu pojaviti u mokraćnom mjehuru, uretri, cerviksu, rodnici, oko anusa i u ustima. Izvana, ove genitalne bradavice izgledaju kao male konveksne formacije, rubovi su im neravni (po izgledu poput cvjetače). Ovu bolest uzrokuje humani papiloma virus tipova 6 i 11.
  3. Bovenoidna papuloza je bolest koju karakterizira pojava osipa na koži genitalija. Najčešća lokalizacija osipa je koža velikih usana kod žena, glans penisa kod muškaraca. Osip je žućkasti, ružičasti ili bijeli, spljošteni plak koji se uzdiže iznad površine kože. Bovenoidnu papulozu uzrokuju virusi tipova 16, 18, 31 i 33. Ova bolest ponekad može napredovati u rak kože.
  4. Bowenova bolest je bolest koja se razvija kod muškaraca. Na koži penisa pojavljuje se izdignut vlažan baršunasto crveni plak čiji su rubovi čisti. Plak može postojati jako dugo, moguć je njegov periferni rast i malignitet. Bolest je uzrokovana HPV tipovima 16, 18, 31, 33, 35, 45.
  5. Kod žena, HPV tipovi 16 i 18 mogu uzrokovati cervikalnu intraepitelnu neoplaziju, što je prekancerozno stanje cerviksa. Postoje 3 faze ovog procesa, a potonji je početni stadij raka vrata maternice.

Rak vrata maternice je maligna onkološka bolest uzrokovana HPV tipovima 16, 18, 31, 33, 35 i 39.

Nažalost, ove bolesti kod žena često su asimptomatske do posljednjih faza, u kojima je učinkovitost liječenja značajno smanjena.

Dijagnoza infekcije humanim papiloma virusom

Dijagnoza se sastoji od nekoliko faza i, kao i obično, počinje razjašnjavanjem pritužbi pacijenta i općim pregledom. Liječnik pregledava kožu i sluznicu na mjestima gdje se najčešće pojavljuju bradavice i genitalne bradavice.

Za žene je neophodan pregled rodnice i cerviksa pomoću ogledala, kolposkopija, citološki pregled (analiza materijala za struganje uzetog sa sluznice cerviksa i cervikalnog kanala). Osim toga, liječnik može uzeti mali komadić tkiva vrata maternice za biopsiju, s kojim možete ustanoviti početne faze malignih onkoloških bolesti.

Lančana reakcija polimerazom jedna je od najpouzdanijih istraživačkih metoda koja vam omogućuje da točno odredite DNK virusa u bilo kojem materijalu koji se podnese na analizu. Metoda ima nedostatak - mogući su lažno pozitivni rezultati.

Najpreciznija dijagnostička metoda danas je Digene test, koji vam omogućuje otkrivanje virusa, određivanje njegove vrste prema DNK i stupnju malignosti (sposobnosti virusa da uzrokuje rak).

Liječenje

profesionalno liječenje humanog papiloma virusa

Do danas ne postoje jasne sheme za liječenje infekcije humanim papiloma virusom, a izbor taktike liječenja ovisi o bolesti uzrokovanoj virusom. U osnovi, sve metode liječenja usmjerene su na uklanjanje manifestacija virusne infekcije, a ne na uklanjanje HPV-a iz tijela.

Čak i ako bradavice ne smetaju pacijentu, preporuča se njihovo liječenje. Glavne metode liječenja su krioterapija i elektrokoagulacija. Genitalne bradavice također se mogu ukloniti metodama kriodestrukcije, radiovalom i elektrokoagulacijom, kao i laserom. Treba napomenuti da uklanjanje bradavica i genitalnih bradavica ne liječi infekciju papiloma virusom, a moguć je njihov recidiv.

Kirurške metode liječenja bolesti uzrokovanih infekcijom humanim papiloma virusom uglavnom se koriste za uklanjanje malignih neoplazmi.

Kako bi se smanjio rizik od mogućeg recidiva bolesti, zajedno s mehaničkim metodama, koriste se dodatne metode liječenja. Do danas ne postoje specifični lijekovi protiv humanog papiloma virusa, pa se preporučuju antivirusni lijekovi i lijekovi koji stimuliraju imunološki sustav organizma. Svi oni na različite načine utječu na virus i stanice zahvaćene njime.

Bilo koji lijek mora propisati liječnik, samoliječenje nije dopušteno. Treba napomenuti da učinkovitost liječenja HPV-a antivirusnim lijekovima nije dokazana, a pozitivan rezultat nije postignut u svih bolesnika. Niti jedna od trenutno postojećih metoda liječenja infekcije humanim papiloma virusom ne jamči potpuno izlječenje bolesti.

Kojem liječniku se obratiti

S pojavom bradavica na koži, možete se obratiti dermatologu, s infekcijom genitalija - ginekologu, urologu, venerologu. Osim toga, korisno je konzultirati se sa specijalistom za zarazne bolesti i imunologom.