Uklanjanje papiloma laserom

Papilomi su male lezije kože koje se najčešće pojavljuju na prsima, vratu, pazuhu, kapcima ili preponama. Ove izrasline na tankim nogama negativno utječu na izgled osobe i mogu donijeti nelagodu. U nekim slučajevima papilomi se pojavljuju pojedinačno, a ponekad i u cijelim kolonijama.

S obzirom da su neoplazme na koži virusne prirode, moraju se liječiti bez greške. Najučinkovitiji način liječenja papiloma je lasersko uklanjanje. Čak i ako izrasline ni na koji način ne utječu na kvalitetu života i nisu uočljive drugima, njihov izgled se ne može zanemariti - to prijeti negativnim zdravstvenim posljedicama.

Zašto su papilomi opasni?

Obično, pojavi kožnih lezija prethodi situacija koja je uzrokovala smanjenje imuniteta. To može biti prehlada, jak stres, hipotermija, pogoršanje kroničnih bolesti i još mnogo toga. U nekim slučajevima, "buđenje" papiloma virusa događa se tijekom trudnoće.

Gotovo je nemoguće odrediti trenutak ulaska virusa u tijelo - može živjeti prilično mirno u osobi desetljećima i manifestirati se samo kada se poklope nepovoljni čimbenici, koji imaju smanjene zaštitne funkcije. Danas znanost poznaje oko 130 tipova HPV-a. Opasnost leži u činjenici da njih 10 ima sposobnost maligne transformacije. Odnosno, mala i neupadljiva izraslina na koži može uzrokovati razvoj ozbiljne bolesti.

U nekim slučajevima, nakon određenog vremenskog razdoblja, papilomi nestaju sami - kada se obrana tijela obnovi. Najčešće se ovaj fenomen opaža kod mladih i zdravih žena koje su tijekom trudnoće naišle na problem - nakon poroda izrasline se počinju sušiti i ubrzo nestaju. Ali ne možete dopustiti da tijek bolesti ide svojim tijekom - važno je na vrijeme kontaktirati stručnjaka koji će odabrati najprikladniju metodu terapije.

Pokušaji samostalnog uklanjanja neoplazmi mogu imati negativne posljedice - od infekcije rane do brzog širenja papiloma u zdravim dijelovima tijela. Nepravilno liječenje HPV-a može uzrokovati ponavljanje bolesti.

Tijekom laserskog uklanjanja uništavanju je podložno ne samo tijelo rasta, već i patološki elementi - ta vrlo tanka noga. To smanjuje rizik od recidiva za 85%.

Prednosti laserskog uklanjanja papiloma

lasersko uklanjanje papiloma na leđima

U suvremenoj medicini koristi se nekoliko metoda za čišćenje ljudske kože od izraslina, ali tehnika pomoću lasera smatra se najučinkovitijom i najsigurnijom. Istaknimo najvažnije prednosti ove tehnike:

  • pod utjecajem laserske zrake sve stanice neoplazme umiru, uključujući bazu i nogu;
  • postupak je potpuno beskrvan - snop se zagrijava i odsijeca kapilare, trenutno ih zatvara;
  • korištenje laserske zrake omogućuje postizanje potpune sterilnosti - kirurški instrumenti ne dolaze u dodir s tijelom, što u potpunosti eliminira mogućnost slučajne infekcije tijekom operacije;
  • tehnika ima minimalan broj kontraindikacija;
  • tijekom postupka pacijent praktički ne osjeća bol. U nekim slučajevima koristi se lokalna anestezija;
  • nakon uklanjanja ne ostaju ožiljci i ožiljci. Ako je nakupina dovoljno velika, može ostati jedva primjetan trag.

Kako se pripremiti za postupak

Za postupak nije potrebna posebna priprema. Papilomi se obično uklanjaju ambulantno u jednom danu. Pacijent bi trebao biti odgovoran za izbor liječničke ili kozmetičke ordinacije koja pruža ovu uslugu i osigurati da su potrebne potvrde i licence dostupne.

Stručnjaci preporučuju da 10-14 dana prije zakazane sesije za uklanjanje papiloma, odbiju posjetiti solarij i koristiti kremu za sunčanje kada hodate na svježem zraku. Osim toga, tijekom pripremnog razdoblja preporuča se izbjegavati kontakt s kemikalijama za kućanstvo. Ako se izrasline nalaze na licu ili vratu, preporučljivo je napustiti korištenje dekorativne kozmetike.

Značajke postupka

Sam proces izrezivanja izraslina je prilično brz - jedna neoplazma traje ne više od 5 minuta. Papiloma se sloj po sloj spaljuje laserskom zrakom. Prije početka postupka, stručnjak prilagođava opremu na željenu učestalost, intenzitet i dubinu izlaganja - ti parametri izravno ovise o prirodi kožnih formacija određenog pacijenta. Paralelno s laserskom zrakom na tretirano područje djeluju rashladni sustavi instalacije koji štite od opeklina na susjednim dijelovima kože.

Na mjestu gdje se nalazila kožna izraslina ostaje mala ranica koju je potrebno odmah dezinficirati. Osim toga, mogu se primijeniti ljekovita i antiseptička sredstva.

Ako na tijelu pacijenta postoji mali broj pojedinačnih papiloma, svi se uklanjaju u jednoj sesiji. Ako su kožne lezije opsežne, a radi se o brojnim kolonijama novotvorina, potrebno je nekoliko postupaka.

Rehabilitacija nakon zahvata

Razdoblje potpunog zacjeljivanja papilomske rane traje od 7 do 14 dana. U ovom trenutku pacijent može primijetiti pojavu edema ili crvenila, koji brzo nestaju bez upotrebe dodatne terapije. Zabranjeno je otkinuti ili podmazati bilo kojim tvarima gustu koru koja se stvorila na vrhu rane - ona će sama otpasti.

Potpuno zacjeljivanje kože bilježi se za 28-30 dana - u ovom trenutku trag postupka postaje potpuno nevidljiv. Prije tog razdoblja ne preporuča se posjećivanje bazena ili saune, a odbiti se i sunčanje.

Kontraindikacije za postupak

Kojim pacijentima je bolje koristiti lasersko uklanjanje papiloma? Kontraindikacije su trudnoća, aktivna herpes infekcija, dojenje, povijest bolesti poput dijabetesa, HIV-a i AIDS-a.

Ako se pacijent upravo vratio s odmora na moru, stručnjak će preporučiti odgađanje zahvata 3-4 tjedna kasnije - svježa preplanulost je relativna kontraindikacija.